De Doelenboom

Wij gaan voor verandering. Maar dan wel samen met de mensen om wie het gaat.

Daarvoor hebben we een unieke methode waarmee heel veel mensen samen in kleine stappen de verandering realiseren. Vanuit vertrouwen in plaats van vanuit controle.

De Doelenboom methode helpt om grote doelen terug te brengen tot hele kleine stapjes. Zodat het inzichtelijk, overzichtelijk en behapbaar wordt. Zodat mensen in je organisatie eigenaarschap nemen, durven te beginnen én weten waarvoor ze het doen.


De Doelenboom

Met onze Doelenboom methodiek helpen we organisaties, teams en individuen. Het is een hulpmiddel om helder te krijgen wat het doel is en om daarna daadwerkelijk aan de slag te gaan om te doel te verwezenlijken. Samen met de mensen om wie het gaat.

Het is geen traditionele procesflow of projectmanagementtool, het is een logische keten van tussendoelen om uiteindelijk het ultieme doel te bereiken. Door de onderlinge afhankelijkheden in kaart te brengen, worden uitsluitend projecten gestart die ook afgerond kunnen worden. Het opstellen van een doelenboom creëert een structuur en houvast voor concrete actie.

  1. Wat is de Bedoeling?
    Wat is de uiteindelijke Bedoeling van de organisatie, team of project?

  2. Hoe ziet Het Grote Doel eruit?
    Wat wil de organisatie / afdeling / team realiseren met deze Doelenboom?

  3. Op welke domeinen moet er iets gebeuren?
    Welke domeinen/afdelingen/vakgebieden hebben een rol in het realiseren van Het Grote Doel?

  4. Wat ga je doen om daar te komen?
    Wat zijn tussenliggende doelen die noodzakelijk zijn voor het bereiken van Het Grote Doel? Zijn alle stappen te overzien en behapbaar?

  5. Waar ga je beginnen?
    Kun je het proces overzien en weet je waar je moet beginnen? Waar zitten de afhankelijkheden?

  6. Met wie ga je het doen?
    Door medewerkers uit de hele organisatie / afdeling / team te betrekken vergroot je het draagvlak en kan iedereen op zijn eigen stukje eigenaarschap nemen.


Voordelen van het werken met een Doelenboom

Waarom? Je wordt gedwongen om heel goed en gestructureerd na te denken over de strategische doelen van de organisatie, en de tussenliggende doelen om die te bereiken.

Doel: Het uiteindelijke doel van de organisatie is het enige doel van alle projecten en interventies.

Handig: Door te focussen op de strategische doelen van de organisatie, worden ‘wezen’ die niet bijdragen aan die strategische doelen herkend en geëlimineerd.

Focus: Door de onderlinge afhankelijkheden in kaart te brengen, worden uitsluitend projecten gestart die ook afgerond kunnen worden.

Prioriteit: Projecten zonder afhankelijkheden zouden alle morgen gestart kunnen worden. Priorisering vindt plaats op basis van de positie op de Doelenboom en de uitkomst van de energie/impact analyse.

Transparantie: De Doelenboom geeft een overzicht voor de hele organisatie en is een visueel hulpmiddel tijdens de uitvoering.

Sociale controle: Bij iedere start van een project, wordt naam en startdatum opgeschreven bij het bijbehorende vakje. De voortgang (of het gebrek er aan) is direct zichtbaar voor alle betrokkenen.

Relevantie: De relevantie van ieder project in relatie tot de strategische doelen van de organisatie is direct zichtbaar voor iedereen.

Samenhang: Verschillende onderdelen van de organisatie zien direct de onderlinge afhankelijkheid van projecten door de hele organisatie, en daardoor ook de noodzaak tot samenwerking om het uiteindelijke doel te bereiken.

Wanneer een Doelenboom?

De Doelenboom is geen duizend-dingen-doekje, maar kan wel in veel verschillende situaties ondersteuning bieden om echte verandering van binnenuit te realiseren. Zodra het gaat om verandering voor én door mensen is de kans groot dat het gaat helpen om mensen te betrekken bij het veranderproces. Dit kan vanuit verschillende ingangen of met verschillende doelstellingen:

Organisatieonderdeel

Verandering kan op het niveau van de organisatie of een onderdeel. Denk aan het hele bedrijf, een specifieke afdeling of een (zelfsturend) team.

Probleem

Verandering kan ook op basis van een probleem of thema. Bijvoorbeeld een hoog verloop van personeel of problemen bij de productie van goederen, of een thema als innovatie.

Groei

Een andere invalshoek waar de aanpak zeer geschikt voor is, is een ontwikkelingsstap. Bijv. een scale-up, internationale groei of professionalisering.

Combinatie hard/zacht

Vaak betreft het een combinatie van verandering, waarbij we zowel de inhoudelijke, harde, kant van de organisatie als de zachte kant aanpakken.

“Met het team hebben we een Doelenboom gecreëerd, waardoor we inzicht kregen in hoe we het beste kunnen werken aan onze doelen. Het resultaat was niet alleen een helder overzicht. Ook het proces was heel waardevol: door de gesprekken nam de verbinding in het team toe en werd helder welke dingen we wilden blijven doen en welke niet.

Marieke Postma, Beleidsregisseur en teammanager Sociale Basis & Preventie, Gemeente Ede